31 Ocak 2013 Perşembe

AÇMAA YADA KRUVASAN..


sanırım şu ara kermesti, ikramdı,misafirdi derken evdekileri iyice ihmal etmişim.Büyük oğlum okuldan döndüğünde hazır olan bu açmalara imrenerek baktı ve “anne bunu kime yaptın? 1 tane yiyebilirmiyim?”dedi.canım Paşam.. yazık dokunmadan sordu..


“ne demek oğlum tabiki yiyebilirsin” dememle tüm tepsinin bitmesi 20 dakika sürdü:))

bu çok hafif ,dışı çıtır, içi pamuk gibi açmaları tavsiye ederim.hemde yapımı diğer kruvasanlar gibi zor değil çokta pratik..
AÇMA YADA KRUVASAN:
HAMUR İÇİN MALZEMELER:
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık su
1 türk kahvesi fincanı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket 42 gr lık yaşmaya
3/1 çaybardağı limon suyu yada sirke
aldığı kadar un
hamuru açmak için:
un ve nişasta karışımı
hamur bezelerinin arasına sürmek için:
150 gr tereyağ yada margarin (oda sıcaklığında)
açmaların arası için:
peynir maydonoz
üzerine sürmek için:
yumurta sarısı ve haşhaş tohumu yada susam
YAPILIŞI:
öncelikle ılık suya şekeri ve mayayı ekleyerek iyice karıştırıyoruz.daha sonra diğer malzemeleri ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz.yarım saat üstü kapalı olarak dinlendiriyoruz.12 bezeye ayırıyoruz.her bezeyi un+nişasta karışımı ile 1 cm kalınlığında ve pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz.açtığımız her bezeye yumuşak yağımızdan her tarafına yedirerek sürüyoruz.tüm açtığımız hamurları üst üste ekliyoruz ve en üste yağ sürmüyoruz. eğer vaktimiz varsa yarım saat kapaklı bir kapta buzdolabında dinlendiriyoruz.sonra bu üstüste 12 katlı hamurumuzu açabildiğimiz büyüklükte ve tam yuvarlak olacak şekilde incecik açıyoruz.
aynı sigara böreği gibi hamuru üçgen kesiyoruz.her üçgenin geniş kısmına peynir maydonoz ekleyip sarıyoruz.üzerine yumurta sarısı sürüp,haşhaş ekerek tepsiye diziyoruz.1 saat ılık yerde kabarıp mayalanmasını bekliyoruz.175 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.ılıyınca servis ediyoruz.afiyet olsun..
NOT:ben bu ölçüden büyükçe 17 adet çıkardım. ve tepsiye çok sık dizdiğim için kabarınca birbirine girdi:)siz daha küçük kesin..ve seyrek olarak dizin..

AÇMAA YADA KRUVASAN..

ŞEKER HAMURLU KURABİYELERİM VE KINA...


hani bazı dostlarınız vardır akrabadan hatta kardeşten bile yakın..iyi günde kötü günde yanınızda olan..işte böyle bir dostum olan liseden arkadaşım canım Naciyemin oğlunun sünnet kınası vardı bugün..ona öyle bir pasta yapmalıydımki hep hatırlansın..ve özel olsun..

taşıma sorunu yüzünden bana listeden kurabiye düşmüştü.
canım naciyeme telefon ettiğimde yaş pasta yaptığını söyleyince çok üzüldüm.keşke ben oğluna özel bir pasta yaparmışım diye..herneyse..artık kolları sıvadım.”büyük yede büyük konuşma “derler..bir daha asla şeker hamuru ile uğraşmam çok zor demiştim:))

tüm arkadaşlar ellerinden keselerinden:)) geldiğince harika lezzetler getirmişlerdi.
“ellerine keselerine bereket” denildi:))

ama bu konuda hiç mütevazi olamayacağım:))nakış işler gibi, yaparken başımda “ya sabır” çekilen kurabiyelerim:))günün en güzeli ve en özeli oldu…
özellikle çocuklar tarafından çokkk beğenildi..ve 3′er 4′er seve seve afiyetle yediler..”anne bizede bundan yap” dediler..

buda Naciyemin aslan oğlu Burakın kına tepsisi..göstermek adettendir:))
kınalar yakıldı, müzik eşliğinde danslar edildi..tüm kurtlar döküldü..:))

ben bile şeker hamurunun kurabiyeye bu kadar yakışacağını tahmin etmemiştim.ve şeker hamurunu bir daha tavsiye edeceğim aklımın ucundan geçmezdi..eğer vaktiniz çoksa:)) yüreğiniz bolsa:))ikram edeceğiniz çok değerli bir dostunuz varsa deneyin tavsiye ederim………
ŞEKER HAMURLU KURABİYELER:
KURABİYESİ:
1 paket margarin ( oda sıcaklığında)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1′er paket kabartma tozu ve vanilya
aldığı kadar un
YAPILIŞI:
yağ ile şekeri iyice karışana dek yoğurup diğer malzemeleri ekliyoruz.yumuşak bir hamur elde ediyoruz.1 cm kalınlığında açarak kalıplarla kesiyoruz.175 derece hafif pembeleşene dek pişiriyoruz.
ŞEKER HAMURU:
Malzemeleri :150 gr marsmellow ( ben evde yapıyorum ama marketlerde çocuklar için yumuşak şeker adıyla satılıyor)
1,5 yemek kaşığı ılık su
150-200 gr pudra şekeri
Marsmellowlarımızı bir kaba alıp (teflon olmamalı ) benmari usulü, ocakta yaklaşık 10 dk kısık ateşte karıştırarak şekillerini kaybedip, yoğunlaşana kadar eritiyoruz. Ancak fazla erimemesine dikkat ediyoruz. Ardından 1,5 yemek kaşığı su ilave edip şöyle bir karıştırdıktan sonra azar azar pudra şekeri ilave ederek ele yapışmayan kıvam almasını sağlıyoruz.hamuru elenmiş pudra şekeri ile dikkatli bir şekilde incecik açıyoruz.şeker hamurunu kalıplarla kestikten sonra kurabiyemizin üzerine fırçayla bal sürerek yapıştırıyoruz.burada balı fazla sürmüyoruz.ve balın koyu kıvamlı olmasına dikkat ediyoruz.ben balı biraz fazla kaçırmışım sıcağıda görünce eriyip,kendini belli etti:(zevke göre bu süsleri dekore edip.servis ediyoruz.kolay gelsin:))


ŞEKER HAMURLU KURABİYELERİM VE KINA...

GÜL TATLISI..


bir ara tüm blog arkadaşlarımda özenerek baktığım bu tatlıyı nihayet deneme fırsatım oldu…

iyikide denemişim.hem göze hem damağa hitap eden favorilerim arasına girmeyi başardı..tüm ev ahalisi çok beğendi özellikle küçük oğlumun “çiçeee”diyerek gerçek gül sanıp koklamasını görmeliydiniz:))

ikram ettiğim misafirler tarafındanda çok beğenildi. sizde deneyin..tavsiye ederim..
GÜL TATLISI
Malzemesi
Hamur için:

1 su bardağı sıvı yağ,
Yarım su bardağı yoğurt,
1 su bardağı irmik,
1 adet yumurta,
Yarım paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin,
1 paket vanilya,
Yarım paket kabartma tozu,
1 çorba kaşığı sirke,
1 tutam tuz,1 çay kaşığı ucuyla gıda boyası,
Aldığı kadar un,
Şerbeti için:
3 su bardağı su,
2.5 su bardağı toz şeker,
Çeyrek limonun suyu,
Yapılışı:
Şerbet malzemelerini bir tencerede kaynatıp,söndürmeye yakın limonunu sıkın.
Hamura ait malzemelerden un,kabartma tozu,vanilya hariç tüm malzemeyi karıştırın.
Daha sonra kabartma tozu-vanilya ve aldığı kadar unu eleyerek ilave edin.
Hamurunuz kulak memesi yumuşaklığında olmalı.
Hazırladığınız hamuru ikiye ayırın,yarısına çay kaşığı ucu ile gıda boyası ilave edip,iyice yoğurun.Hazırlanan hamuru merdane ile 3-4 mm kalınlığında açın.
Çay bardağı ile daireler kesin. 5 tanesini yarısının üzerine gelecek şekilde üst üste dizin.
En alttakinden başlayarak üst üste dizdiğiniz hamur dairelerini rulo yapın.
Ruloları tam ortasından ikiye kesin,kestiğiniz kısım altta kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Orta hararetteki fırında üzeri hafif kızarıncaya 20 – 25 dakika kadar pişirilir.
Tatlı sıcak,şerbet ılıkken şerbetini dökün.Tatlıları şerbeti iyice çekmesi için alt üst çevirerek şerbeti çekmesi sağlanır.Afiyet Olsun..

GÜL TATLISI..

HAŞHAŞLI KURABİYE


bu bol bereketli harika kurabiyem herkese kısmet oldu..

içerisindeki haşhaşla çıtır çıtır ve hamuru kıyır kıyır:)) her tadan çok beğendi..

HAŞHAŞLI KURABİYE:
malzemeler:
250 gr oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı haşhaş tohumu
1 su bardağı mısır nişastası
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
üzerine damla çikolata
yapılışı:
margarinle pudra şekerini iyice özleştirene dek yoğuruyoruz.ve diğer malzemeleri ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz.1 cm kalınlığımda açıp,çiçek kalıpla keserek, ortasını damla çikolata ile süslüyoruz.175 derecede hafif pembeleşene dek pişiriyoruz.
afiyet olsun..

HAŞHAŞLI KURABİYE

KIRMIZI YAZ TURŞUSU

kış yaz bizim evde turşu bulunur.sebze yemeklerinde kullandığım sebzelerden biraz artırıp bu turşuyu yaza hazır ederim.sizde Kış sebzeleri bitmeden bu turşuyu yaz için hemen hazırlayabilirsiniz.rengi ve lezzetine bayılacaksınız.tavsiye ederim..
YAZ TURŞUSU TARİFİ:(5 lt için)
kavanozun en alt kısmına 3 adet nohut atıyoruz.2 orta boy karnı baharı parçalıyoruz.ve sıkıştırak bastırıyoruz..5 havucu ortasından keserek,bastırıyoruz.2 orta boy mor lahanayı kalın dilimliyoruz.varsa 10 adet brüksel lahanasını yıkayıp, sıkıca yerleştiriyoruz.8 adet cin biberi,5 adet salatalığı ve 8 diş sarımsağıda ekleyip, 3 tepeleme yemek kaşığı tuz ekiyoruz , 1 çay bardağı sirke , aldığı kadar su, 1 yemek kaşığı limon tuzunu ilave ediyoruz.ağzını sıkıca kapatıyoruz.en az 15 gün sonra açıp yemek yanında servis ediyoruz…….AFİYET OLSUN………

KIRMIZI YAZ TURŞUSU

KAYSERİ EV KESME MAKARNASI

herşeyden önce Ulu Önder Atatürkün bize armağan ettiği 19 mayıs gençlik ve spor bayramınızı kutlarım.geleceğe saygılı,sevgili,mutlu,huzurlu,sağlıklı gençlerin yetişmesi dileğiyle..

Evet buda Kayserimizin ev kesme yani elden kesileni..tadı mantıyı hatırlatsada lezzeti biraz farklıdır.ama bizim evde mantıdan daha üstündür:)

ince olduğu için çabuk pişer ve çocuklara tam bir öğlen menüsü olabilir.isteyen üzerine sarımsaklı yoğurt dökebilir, tabi sumakta ekebilir..
KAYSERİ EV MAKARNASI TARİFİ:
100 gr kıymayı 1 kaşık tereyağ ile kavuruyoruz.yemeklik doğranmış kurusoğanı, domates ve biberi de ekleyip biraz daha kavuruyoruz..1er kaşık salça toz biber ve tuzu ekleyip 3-4 kase sıcak su ilave ediyoruz.kaynayınca 1 kase kare makarna ekleyip karıştırarak 5 dk orta ateşte pişiriyoruz.sıcak ve arzuya göre sarımsaklı yoğurt ve sumakla servis ediyoruz.
AFİYET OLSUN
NOT:doğumgünü yayınımdaki pastanın tarifini yoğun istek üzerine birde canım adaşım Sevilin sitesinde yayınladım.tarif isteyen arkadaşlar buraya tıklayınız

KAYSERİ EV KESME MAKARNASI

BUGÜN BENİM DOĞUMGÜNÜM..

evet sevgili dostlar bugün benim doğumgünüm..bugüne değilde bu yıla bakarsam benim için en mutlu, çok heyecanlı, şükürki sağlıklı, umutlu ve huzurlu,hayatın esas gerçeklerini öğrendiğim dopdolu bir yıl oldu….Allah herkesi böyle nice yıllara eriştirsin…

BUGÜN BENİM DOĞUMGÜNÜM..

MAKARNA SALATASI (BAHARATLI)


şu aralar çocuklara sebze,yeşillik yedirmek ve birazda bize diyet babında :)) olsun diyerek bu salatalara takmış durumdayım.

ama inanın hem çocuklara hemde büyüklere öyle doyurucu ve besleyici bir salata oluyorki..üstelik baharatla makarnanın nasıl uyum sağladığını tadmanızı isterim.önerimdir..
MAKARNA SALATASI:
MALZEMELER:
yarım paket haşlanmış makarna
1ç.b. bezelye
1 ç.b. haşlanıp doğranmış tavuk (varsa)
3-4 yaprak doğranmış marul-ıspanak
1ç.b. dilimlenmiş dolma yeşil zeytin
4 diş ezilmiş sarımsak
1 tutam doğranmış dereotu
tuz-karabiber-kimyon-kekik-kavrulmuş susam
bir tutam kıyılmış maydonoz-yeşil soğan-tereotu-roka
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı nar ekşisi yada limon suyu
YAPILIŞI: tüm malzemeleri karıştırarak harmanlıyoruz soğuk servis ediyoruz.bu salataya isteğe göre turşu , mantar, mısır vb.eklemeler yapılabilir..AFİYET OLSUN

MAKARNA SALATASI (BAHARATLI)

KOLAY İÇLİ KÖFTE (PATATESLİ)


bu dışı kıtır içi yumuşacık enfes köftenin tarifi sevgili gül ablama ait.tarif için tekrar teşekkür ederim.

tarifi aldığımdan bu yana favorimiz olan bu köfteyi çok pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.tavsiye ederim.


İÇLİ PATATES KÖFTESİ:
MALZEMELER
2 su bardağı ince bulgur
3 adet haşlanmış patates
1 yemek keşığı biber salçası
3 yemek kaşığı un
Tuz, karabiber,pulbiber,kimyon
İÇ MALZEMESİ
300 gram kıyma
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı ceviz içi
Maydanoz, tuz, karabiber, pulbiber
2 kaşık sıvıyağ
DIŞINA
1 yumurta akı
Kızartmak için sıvı yağ ve galeta unu
YAPILIŞI
Kıyma tencereye konur hafif ateşte suyunu çekince sıvıyağ ve ince doğradığımız soğan ilave edilerek iyice kavrulur, içine baharatları ve ceviz eklenerek soğumaya bırakılır.Bulgur sıcak su ile ıslatılır biraz bekler, patetesler haşlanır, soyularak ezilir bulgura eklenir salça , tuz , pulbiber, karabiber, kimyon, un ,ilave edilerek iyice yoğurulur.Ceviz kadar parça kopartılır, içli köfte gibi oyulur kıymalı içten 1 tatlı kaşığı konularak kapatılır hepsi bitince yumurta akına batırılıp galeta ununa bulanır sıvıyağda kızartılıp sıcak servis yapılır.

LİMONLU MERENG VE MERHABA..


Canım arkadaşlarım ve değerli ziyaretçilerim yokluğumda beni yalnız bırakmayıp mesajlar gönderdiğiniz için çok teşekkür ederim.inanın hem sizleri çok özledim hemde bu ilginizden dolayı çokta duygulandım.iyiki varsınız..

yine davetten verdiğim menüdeki tariflere devam..bu kez Sevgili Füsun fıratın kitabından bu harika lezzeti denedim ve sonuç enfesti..


özellikle içerisindeki limonlu krema yiyenleri cezbetti..üzerini pişirirken telefonun çalmasıyla her nekadar biraz yaksamda yinede sunum çok orjinaldi.tavsiye ederim..
LİMONLU MERENG
Tart hamuru:
3 bardak un
1 yumurta
150 gr yumuşak margarin
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı şeker
Kreması:
4 su bardağı süt
4 yumurta sarısı
1,5 su bardağı şeker
5 yemek kaşığı un
4 limonun suyu
1 limonun kabuğunun rendesi
1 paket vanilya
Merengi:
4 yumurta akı
2 çay bardağı toz şeker
1 çimdik tuz
Yapılışı:
1-Tart hamurumuzu yoğurup kelepçeli kalıbımızın tabanı ve kenarlarını kaplayacak şekilde döşüyoruz.
2-Çatal ile 1-2 yerden delip 180′ fırınımızda pişirip kalıptan çıkarmadan soğutuyoruz.
3-Limonsuyu ve limon kabuğu rendesini eklemeden kremamızı pişiriyoruz.
4-Ateşten almadan limonsuyu ve kabuklarını ekleyip 1 taşım kaynatıp alıyoruz…
5-Ilınınca tartımızın üzerine döküyoruz….
6-Merengimiz için yumurta akı ve tuzumuzu karlaşana dek çırpıyoruz ve çırparken şekerimizide ekliyoruz…

7-Sonra yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi krema pompasına alıp soğuk kremamızın üzerine kol böreği yapar gibi dolayarak sıkıyoruz.
8-Fırınımızı sadece üst kısmını ısıtıp tartımızı fırına veriyoruz sadece üstü pembeleşene dek fırında tutuyoruz.bu arada telefona yada zile bakmıyoruz.çünki hemen kızarıyor.ben telefonla konuşurken unutup kavurdum siz başında bekleyin:))
9-Soğuyunca kelepçeli kalıptan çıkarıp servis yapıyoruz.
…AFİYET OLSUN…
NOT:kitaptaki tarifte 8 kişilik yazıyordu.ben büyükçe 12 dilim çıkardım..

LİMONLU MERENG VE MERHABA..

İNCİRLİ UYUTMA

canım arkadaşlarım pc-net bağlantımdaki arıza nedeniyle bir süre aranızda olamayacağım.sizlere uğrayamıyorum beni affedin..bu yayınıda dışardan iletiyorum:(..inşallah en kısa sürede sorun çözülür de aranıza tekrar dönebilirim. bu süre zarfında bloğum size emanet..

evet yine davetten incir sevenler için hafif, yağsız hoş bir sütlü tatlı. hem hafif hem vücut sağlığı için çok faydalı….
İNCİRLİ UYUTMA TARİFİ:
MALZEMELER:
1 lt. süt
20 adet orta boy kuru incir
1 ç.b. toz şeker
ÜZERİNE:süslemek için:yeşil toz fıstık,parça çikolata

YAPILIŞI:
incirleri üzerini örtecek sıcak suyla yarım saat ıslatıyoruz.sonra çok küçük doğruyoruz.pişmiş sütü ısıtıyoruz.şekeri ilave edip,karıştırarak eritiyoruz.ocağı kapatıyoruz.doğradığımız incirleri ekliyoruz. mikserle 10 dakika çırpıyoruz.servis tabaklarına, karışımın incirleri eşit miktarda olacak şekilde paylaştırıyoruz.tabakların üzerlerini örtecek şekilde bir tepsi kapatıyoruz(yoğurt mayalar gibi).yani uyutuyoruz.45 dk böyle kapalı bekletiyoruz.açıp kıvamına bakıyoruz. yoğurt kıvamında tuttuysa, üzerini süslüyerek,dolapta soğutup servis ediyoruz……..AFİYET ŞEKER OLSUN……..
not:tatlıyı az sevenler şeker atmayabilirler,incirin kendi tadı ile şekerli gibi oluyor.ama ben şeker attım.benim tatlı krizim tuttu..ben aç karnına yedim .doyurdu.eeee tarif benden denemesi sizden.ister aç, ister tok size kalmış…………..


İNCİRLİ UYUTMA

S KURABİYE (KAKAOLU)

evet..davetten tariflere devam..bu s kurabiyenin sadesi yani kakaosuz olanı bizim Kayseride bir zamanlar şekerle yada çikolata ile beraber ikram edilir annelerimiz bize peçeteye sarıp eve getirirlerdi..ah o eski yokluk günlerinde nasılda heyecanla annemizi karşılar ve severek yerdik..

davette arkadaşlarım bu s kurabiyeyi yiyemedikleri için bende aynen o eski günlerdeki gibi arkadaşların çocukları için eve paket yaptım.inanın bu ikramlar ve davet en çokta beni mutlu etti..insanın yıllardır severek güvendiği kaç arkadaşı vardırki değilmi..neyse geçelim tarife:

S KURABİYE (KAKAOLU)

MALZEMELER:
1su bardağı Yağ (vita-tarin başka yağ ile olmaz) oda sıcaklığında

1su bardağı pudra şekeri

3 yemek kaşığı kakao

aldığı kadar un
YAPILIŞI:yağ ile şekeri aklaşıncaya kadar elimizle çırpıyoruz.unu ilave ediyoruz. orta yumuşak bir hamur elde ediyoruz.uzun,kalın çubuk yaparak s şeklini vererek tepsiye diziyoruz.150 derecedeki ılık fırında üzerleri çatlayıncaya kadar pişiriyoruz.soğuyunca çayla birlikte servis ediyoruz….AFİYET OLSUN

NOT:vita yada tarin yağının nerede satıldığını soran arkadaşlar için bir araştırma yaptım.bu yağlar Türk malı olduğu için yerel marketlerde bulunuyormuş.Kayseride Beğendik marketlerinde var..


S KURABİYE (KAKAOLU)

KESTANE ŞEKERİ - DAVET VE ÖDÜL..

canım arkadaşlarım ve sevgili ziyaretçilerim temizlik ve davet hazırlıkları nedeniyle bir süredir sizleri ihmal ettim.kusuruma bakmayın…


arkadaş davetimde onlara kakaolu s kurabiye, limonlu mereng, milföy böreği, patatesli içli köfte, incirli uyutma ve kestane şekeri ikram ettim.kısmetse ilerleyen günlerde bu yeni tariflerimi tek tek yayınlayacağım.

menüde en çok ilgiyi bu kestane şekeri gördü.canım arkadaşlarıma bunun tarifini ilk olarak yayınlayacağıma söz verdim.
arkadaşlarım bu harika ev yapımı kestane şekerini :)) yiyip bitirene dek kuru fasulyeden olduğunu açıklamadım:))
KESTANE ŞEKERİ:
MALZEMELER:
2 Su bardağı kuru fasulye (haşlanıp rondoda çekilmiş)
1 Su bardağı toz şeker
1 Su bardağı çekilmiş ceviziçi
3 Yumurta
100 gr. margarin(oda sıcaklığında yumuşamış)
1paket kabartma tozu
Yapılışı: 1su bardağı kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatıyoruz..Kuru fasulyeyi düdüklü tencerede az suda haşlıyoruz(haşlandıktan sonra 2su bardağı olacak) ve rondoda çekiyoruz.Diğer malzemelerin hepsinide fasulye püresine ekleyip mikserle çırpıyoruz..Bu karışımı küçük bir fırın tepsisine döküp 150 dereceli fırında 45 dakika pişiriyoruz.
Fırından çıkardıktan sonra ılık olunca 1′er kaşık alarak ufak parçalar koparıp elde yuvarlayıp toplar yapıyoruz.yada kalb kalıplarla kesiyoruz. yağlı kağıt serilmiş servis tabağına dizerek benmari usulü erittiğimiz bitter çikolataya bulayıp, buğday gevreği ile üzerlerini süslüyoruz.buzdolabında soğuttuktan sonra servis ediyoruz.Afiyet olsun..

not:isterseniz tepside keki çatalla delikler açarak ,çikolata sosu döktükten sonra dilimleyerek çikolatalı kek şekliylede ikram edebilirsiniz.

sevgili arkadaşlarım:
http://serapsingin.blogspot.com/
http://lemaninignesinden.blogspot.com/
http://doyumluk.blogspot.com/
beni bu ödüle layık görmüşler..kendilerine buradan tekrar teşekkür ediyorum.bende bu ödülü arkadaş seçimi yapamadığım için; emek verip, zaman ayırıp yayın yapan tüm blog arkadaşlarıma veriyorum..

KESTANE ŞEKERİ - DAVET VE ÖDÜL..

EVDE İSKENDER KEBAB VE TEŞEKKÜRLER..

sevgili arkadaşlarım çığ gibi yaygınlaşan ve erken teşhis,toplumun bilinçlendirilmesi ile kurtarılan otizm konusundaki yoğun ilgi ve desteklerinize sonsuzz teşekkürlerimi sunarım.


her nekadar eşimin lokantasında pişip bizim eve düşsede:)) imrenenler için ev yapımı iskender tarifimi vermek istedim..

EVDE İSKENDER KEBAB:
Malzemeler:
250 gr dana eti
3-4 adet domates
2 adet iri soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
yoğurt
1 veya 2 pide ekmeği
2-3 yemek kasığı sivi yag,
tuz
Yapılışı:
Eti döner eti inceliğinde doğrayın, tavaya sıvı yağı ve doğranmış olan etleri ilave edip kısık ateşte pişirin. Diğer taraftan domatesleri,soğanlari,iki diş sarmısağı küçük bir tencereye rendeleyin bir tutam tuz ekleyerek kaynatın, susuz gelirse az bir miktar su ilave edin.Etler suyunu çekince biraz tuz ilave edin ve kısık ateste kızarmasını sağlayın.Pideleri fındık büyüklüğünde küp küp doğrayın servis tabağına paylastırın.Kızarmış olan etleri servis tabağında pidelerin kenarina paylastırın, hazırladığınız domates sosunu, yoğurdu ve isteğe göre kızartığınız tereyağını sırayla pidelerin üzerine yayın. Afiyet olsun…


EVDE İSKENDER KEBAB VE TEŞEKKÜRLER..

DÜNYA OTİZM VE FARKINDALIK AYI..

www.otizm.platformu.orgOtizm nedir?
Günümüzde her 150 çocuktan birini etkileyerek, çocuklar arasında en hızlı yaygınlaşan nörolojik bozukluk olması ile dünya genelinde hızla yayılan bir hastalık olarak görülüyor…
Dünyada bu yıl şeker, kanser ve AIDS dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha fazla sayıda otizm teşhisi alınması öngörülüyor…
İstatistikler genetik temelli olduğunu gösteriyor. Çevresel faktörler de dahil olmak üzere, nedenlerinin bulunması için yoğun araştırmalar devam ediyor…
Kesinlikle ülke, ırk, kültür ya da sosyo-ekonomik farklılık gözetmiyor…
Bugün için bilinen en etkili tedavisi yoğun bireysel eğitim…
Dünya Otizm Farkındalık Ayı
2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” (2nd April World Autism Awareness Day) olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin artırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

çocuğunuzu 0-3 yaş civarı çok iyi gözlemleyin:

  • eğer adını çağırdığınızda bakmıyorsa yada gözüne baktığınızda gözlerini kaçırıyorsa ,birden durgunlaştıysa yada tam tersi hırçınlaşıp hareketlendiyse ve halen konuşamamışsa mutlaka bir nöroloji uzmanına götürün.
  • otizmli bir çocuk yada birey gördüğünüzde onu hareketlerinden ve eksik konuşmasından dolayı küçümsemeyin ve dışlamayın.
  • onu aranıza alın ve yardımcı olmaya çalışın.
  • otizm bir zeka yada psikoloji hastalığı değildir.bu konuda çocuklarınızı gelecek nesiller adına bilgilendirin.
  • otizmli birey yada çocuklara topluma kaynaşmaları için mutlaka şans verin.

OTİZM TANISI ALMIŞ ÜNLÜLER
Albert Einstein, 1879-1955, Alman/Amerikalı fizikçi
Isaac Newton, 1642-1727, İngiliz matematikçi ve fizikçi
Friedrich Nietzsche, 1844-1900, Alman filozof Thomas Edison, 1847-1931, Amerikan mucit
Henry Ford, 1863-1947, Amerikalı sanayici
Hikari Oe, Japon besteci
Bhumi Jensen, Taylan prensi,
Stephen Wiltshire, İngiliz mimar
Caiseal Mor A Blessing and a Curse: Autism and Me’in yazarı, fantastik hikayeler en iyi satanlar arasında girmiştir, müzisyen ve sanatçı
Jane Austen, 1775-1817, İngiliz romancı, Pride&Prejudice’ın yazarı
Béla Bartók, 1881-1945, Macar Besteci
Ludwig van Beethoven, 1770-1827, Alman/Viyanalı müzisyen
Anton Bruckner, 1824-1896, Avusturyalı Besteci
Emily Dickinson, 1830-1886, Amerikan şair
Oliver Heaviside, 1850-1925, İngiliz fizikçi
Thomas Jefferson, 1743-1826, Amerikan politikacı
Carl Jung, 1875-1961, İsviçreli psikoanalist
Franz Kafka, 1883-1924, Çek yazar
Wasily Kandinsky, 1866-1944, Rus/Fransız ressam
Charles Rennie Mackintosh, 1868-1928, İskoç mimar ve tasarımcı
Gustav Mahler, 1860-1911, Çek/Avusturyalı
Wolfgang Amadeus Mozart, 1756-1791, Avusturyalı besteci
George Bernard Shaw, 1856-1950, İrlandalı oyun yazarı,
Richard Strauss, 1864-1949, Alman besteci
Nikola Tesla, 1856-1943, Sırp/Amerikalı bilimadamı, elektrikli motorların muciti
Vincent Van Gogh, 1853-1890, Hollandalı ressam
Taylor Crowe, sanatçı ve avukat
Christopher Knowles, Amerikan şair
Jasmine O’Neill, Through the Eyes of Aliens yazarı
Birger Sellin, Alman yazar

asla unutmayın her sağlıklı insan her an özürlü olmaya adaydır!!

yayınlayın..link verin..tanıtın..paylaşın..toplumu bilinçlendirmek adına ne olur Destek verin…

ŞEKERLİ YILDIZ BİSKÜVİ


görünüm ve lezzeti harika ötesi çocukların severek yiyeceği bisküviler.deneyin bayılacaksınız..

ŞEKERLİ YILDIZ BİSKÜVİ :

250 gr oda sıcaklığındaki margarinimize 1 ç.b. pudra şekeri ekleyip elimizle özüyoruz.sonra 1 ç.b. sıvıyağ ilave edip mikserle çırpıyoruz.3 s.b. un,1 paket kabatma tozu , 1paket vanilya ve kürdanın ucuyla gıda boyası ekleyip yoğuruyoruz.kalıpla keserek ortasına toz şeker sürüyoruz.160 derecede fırında pişiriyoruz.soğuyunca servis ediyoruz.AFİYET OLSUN


ŞEKERLİ YILDIZ BİSKÜVİ

HAMUR KIZARTMASI

evde ekmek olmadığında imdadıma yetişen bu kızartmalara benim çocuklar bayılıyorlar.üstelik çokta pratik yapılıyor.pazar kahvaltılarımızın menüsü oldu.tavsiye ederim.

HAMUR KIZARTMASI:
6 su bardağı un,
1 çay bardağı yoğurt,
1 küçük paket yaşmaya
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet küp şeker,
yeterince ılık su
aldığı kadar un
biraz sıvıyağ(elimizden hamur sıyırmak için)
kızartmak için bol sıvıyağ
YAPILIŞI:1 s.b. ılık suya mayayı ve küp şekeri ekleyip, karıştırıyoruzunun ortasını açarak sırayla yoğurdu, cıvıtığımız mayayı, tuzu ilaveedip,suyla birlikte ekmeklik hamur gibi çok yumuşak bir hamur eldeediyoruz.üzerini örterek en az yarım saat sıcak yerde ekşiliyoruz.büyük bezeler alıyoruz.aldığımız bezeleri 1cm kalınlığında açarak,kalıplarla kesip, kızgın yağa bırakıyoruz.hafif sararıncaya kadar kızartıyoruz.üzerini bir bezle örterek ılıyıncaya kadar dinlendiriyoruz.ılık servis ediyoruz.isteğe göre sarımsaklı yoğurtla veya ketçapla da servis edebilirsiniz..AFİYET OLSUN..
not:ayrıca bu hamuru buzlukta saklayabilirsiniz ve ağzı kapalı bir kapta buzdolabının normal gözünde de 1 hafta tazeliğini koruyor.